Bejárta a világsajtót ez a vasárnapi kép, amelyen Obamát kampánykörútján csupa szeretetből felemelte egy floridai pizzeria tulajdonosa. (A kép innen.)Az elnök a demokraták és republikánusok között ingadozó államokat járja be, éppen Floridában turnézott, bekukkantott tehát egy Fort Pierce-i étterembe, ahol szembejött vele egy 120 kilós imádója. A jó erőben lévő férfinak, aki egyszer 31 nap alatt elbiciklizett lakhelyéről a fővárosba (1148 mérföld), meg se kottyant Obama. Nem tudjuk mennyire volt megrendezett a jelenet, egyelőre nem derült ki semmi turpisság, tehát spontánnak tűnik az akció. Mellesleg az étterem azóta a republikánus kliensek bojkottjával küzd.

Ez a nagyon jelképes jelenet is igazolja, amit egy friss felmérés mutat: Obama jobban áll kihívójával szemben a közvéleménykutatásokban, és sikerének egyik tényezője éppen a szerethetősége. A Washington Post/ABC News felmérésben rákérdeztek arra, hogy inkább Romneyt vagy inkább Obamát hívnák meg az amerikaiak otthonukba vacsorára, vagy kettejük közül melyikkel kezeltetnék magukat, ha betegek lennének. A hivatalban lévő elnök mindkét kérdésre adott válaszok szerint sokkal szerethetőbb, mint ellenfele.

Uramatyám! Csak belegondoltam, mit válaszolnék arra, ha egy közvéleménykutató megkérdezné, inkább Orbánnal vagy inkább Gyurcsánnyal kezeltetném magam, ha beteg lennék?

És belegondoltam abba, hogy vajon ezt miért nem kérdezik meg a magyar közvéleménykutatók?

Csak egy ötlet a Mediánnak: legközelebb talán érdemes lenne megkérdezni, hogy rábízna egy kaktuszt Orbán Viktorra…vagy bármelyik jelenlegi magyar politikusra…